"Това е бил истински войник, вписан в регистрите. При първите разпити от френските войници той им е казал, че е извършил това заради видеото, в което американски войници уринират върху трупове", посочи един от източниците. Друг източник отбеляза, че в първите си показания войникът заявил, че бил силно мотивиран са убие войниците, като видял видеото. По думите му той "нямал никакъв пряк контакт с талибаните, но и не ги мразел", съобщи БТА.

Вчера френският министър на отбраната Жерар Лонге изтъкна, че афганистанският войник, който уби четирима френски военни в Афганистан и рани други петнайсетина, е боец на талибаните, който очевидно се е внедрил в редиците на афганистанската армия от доста време. Афганистанският президент Хамид Карзай обаче опроверга тези обвинения, като съобщи в комюнике, че атаката е "изолиран и единичен случай".

Нападателят е на 21 години и е идентифициран като Абдул Мансур. Той е бил задържан след драмата.

Бунтовниците, които обикновено бързат да си припишат щети, нанесени на противника, вчера отказаха да признаят пред АФП, че са в основата на нападението. Техен говорител посочи, че бунтовниците "разследват" случая.

Регионален талибански командир заявил, че случаи като разпространеното неотдавна видео с американски войници, уриниращи над трупове на бунтовници, увеличавали подкрепата сред афганистанците за групировката и вещаели още нападения.

В Париж днес пристигна тялото на убития в Афганистан български войник.

По-рано днес френското посолство в България изрази дълбоко съжаление за гибелта на четиримата военнослужещи от френския контингент, обучители в структура към националната армия на Афганистан. Сред жертвите, редом с тримата си френски събратя по оръжие, е и българинът Свилен Симеонов, на служба от 2002 година във втори полк на Чуждестранния легион, от инженерните войски разквартирувани в Сен-Кристол (Южна Франция). Френското посолство е изразило своите съболезнования и своята подкрепа на семейството на сержант Симеонов в България, с което е в непрекъснат контакт.

Военна церемония в памет на сержант Симеонов, както и на другите загинали военнослужещи, ще се състои в присъствие на семейството следващата седмица във Франция. Датата и мястото на церемонията ще бъдат съобщени своевременно. Близките на българина подготвят погребение в родното му село Раковски.

Свилен Симеонов, който служил във Френския легион, загина с още трима френски войници при терористично нападение в Източен Афганистан на 20 януари. Войник от местната армия ненадейно откри огън по своите френски колеги, 16 от които са ранени, осем от тях много тежко. Нападението станало в окръг Тагаб, провинция Каписа, където е разположен основният френски контингент от ИСАФ. Нападателят Абдул Сабур е арестуван от коалиционните сили.